Tohtoročná úroda zemiakov bude podľa odhadov nižšia o 20 percent

11.09.2015 Bratislava

Bratislava 11. septembra (TASR) - Na Slovensku sa podľa predbežných odhadov urodí v tomto roku približne o 20 % menej zemiakov ako vlani. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"Faktom je, že úrody bude tento rok určite menej. Pokles produkcie spôsobilo tohtoročné nadmerné sucho v kombinácii s extrémnymi teplotami. Tieto dva faktory spôsobili, že zemiaky sa v rozhorúčenej pôde bez vlahy doslova varili," priblížila.

Lepšiu úrodu pri porovnaní juhu a severu Slovenska podľa nej dosiahnu tie podniky, ktoré zemiaky pestujú na juhu Slovenska. "To sú totiž lokality, ktoré sú pod závlahami. V tomto roku sa taktiež ukázalo, že bez závlah bude produkcia zemiakov znížená. Aj pestovatelia na juhu Slovenska však počítajú s nižšou úrodou ako vlani, ale stále o niečo lepšou, ako budú mať poľnohospodári zo severu," informovala.

"Matematicky povedané, čím horšia úroda, tým vyššie ceny. Aj preto pestovatelia zemiakov odhadujú, že pestovateľské ceny konzumných zemiakov sa budú pohybovať približne na úrovni 15 až 18 eurocentov za kilogram (kg). Spotrebiteľské ceny v obchodoch by mohli skončiť na úrovni 30 až 70 eurocentov za kg konzumných zemiakov bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Cena bude závisieť od kvality zemiakov," dodala hovorkyňa SPPK k vývoju cien zemiakov.
 

Vyberte región